Wetmore Renovation

Wetmore Renovation

Beaufort, SC

The house is located on an important corner lot and was an eyesore that the clients were not proud to own. The design concept was to create an uniform exterior and interior that connected the owners to their beautiful site while organizing and simplifying the interior layout for an open easy vacation house. 

We started the project by creating an inviting entrance. We moved the driveway to center on the front porch and added a balcony to cast a shadow on the garage doors. The classical vocabulary unified the exterior.  The driveway was scored and stained to blend the existing to the new.

By adding only 80 square feet, we were able to expand the floor plan for a truly great room with a local cypress ceiling. The great room opens to the new screened porch with a folding wall. The foyer now centers on the folding wall taking advantage of the view out the rear of the house. Skylights were added to both the screened porch and great room to provide additional daylight.

The kitchen was relocated to the north wall in order to have natural light and an eating area adjacent to the kitchen.

The master bedroom suite was reworked so that the owners did not have to go into the bathroom to get into the closet. All the interior finishes throughout the house were redone. New plumbing fixtures, tile, flooring, light fixtures, countertops and appliances. The renovation included upgrading the structure to meet local hurricane codes, adding foam insulation, replacing old HVAC units with new efficient units and replacing leaky windows with new impact high performance windows.

Team 

Contractor: Powell Brothers Construction

Photography: John McManus


Before: