Posts

Residential architects who specialize in the hot, humid, southern climate

Mozley Residence

ext-far-horiz
ext_back
ext_back
Mozley Living Rm
Mozley Living Rm
dining
dining
deck_marsh
deck_marsh
veranda
veranda
mozley-kitch
mozley-kitch
sitting area
sitting area
foyer
foyer
living
living
ext-far-horiz
ext-far-horiz

This low-lying pie shaped lot, which had a deed restriction limiting it to one story and Historic District height requirements to be within ten percent of it’s neighbors, was getting the reputation of being unbuildable. Further constraints were that new construction in a National Historical Landmark District must be differentiated from the old and shall be compatible with the massing, size, scale, and architectural features of the neighborhood. The River Corridor setback of 35 feet added an additional challenge to this small lot.

By raising the first floor out of the flood plain enough to allow parking underneath the house and by establishing an eleven foot six plate height we were able to meet the height requirement of the neighborhood.

Traditional lowcountry building materials of brick, wood siding, double hung windows, operable wood shutters and a standing seam metal roof were used to harmonize with the historic district. To differentiate the house we created a more contemporary fenestration pattern on the waterside to take advantage of the view. We used stainless steel cable railings instead of traditional wood pickets to enhance the river views.

The clients wanted an open, light filled house that emphasized the view of the inter-coastal waterway. The great room, dining room, and kitchen are all open to each other and to south-facing porches. The master bedroom opens to a south facing porch and has a bay window sitting area that looks eastward down the river. The successful placement of new architecture into a historic district required understanding of past vernacular techniques and the ability to utilize it in forms that continue rather than copy local character.

Source: http://www.f-farchitects.com/wp-content/up...