McMillen Renovation

McMillen Renovation

Beaufort, SC

The McMillen Residence was built in the 1970s in a historic town before the neighborhood was designated as a National Historic Landmark District. The exterior details, site plan and connection to the beautiful were all uninspired. The house screwed on shutters and an ugly undefined brick fireplace. The first floor was also located in the flood plain.

 We raised the house four feet to get the first floor out of the flood plain. The new foundation wall is built with Savannah gray bricks. The front entry was detailed with curving steps and a new wrought iron rail. All the windows were replaced to meet both the design pressure and impact requirements for hurricane design. The new operable shutter’s panels match the sash on the windows.

 The east elevation overlooks the inter-coastal waterway with a stunning long view. A porch was added to create an outdoor space that allows the McMillens to enjoy the view. Windows on the east were replaced with French doors.

 The renovation transformed this 1970s misfit into a house worthy of the Historic Landmark District.

Team 

Contractor: Patterson Residential

Photography: Patterson Residential


Before: